Прекарваме три години със запушен нос Хремата, наричана още ринит, е

...
 Прекарваме три години със запушен нос Хремата, наричана още ринит, е
Коментари Харесай

Лекувайте хремата правилно

 
Прекарваме три години със запушен нос 
Хремата, наричана още ринит, е най-често срещаното заболяване в света, което даже е вписано в Книгата на върховете на Гинес. Възрастен човек страда от хрема приблизително до 10 пъти годишно и прекарва общо до три години със запушен нос през целия си живот.

Според здравната подредба хремата даже не е обособена болест, а единствено признак на някаква патология, да вземем за пример алергия или остра респираторна вирусна зараза (ОРВИ). Поради това нормално се подхващат ограничения за унищожаване на повода, която я е предизвикала (вируси или външни дразнители).

Три стадия на развиване

По време на ОРВИ хремата минава през три стадия на развиване. В първия стадий микробите, проникващи в носната празнина, нервират лигавицата й. Има чувство за парене, сухота в носната празнина и лакримация (продукция и секреция на сълзи). Този стадий може да продължи от няколко часа до два дни.

Във втория стадий паренето и сухотата в носа изчезват, само че стартира отделянето на слуз, заради което постоянно се назовава " мокра хрема ". Дишането става затруднено, появява се назална конгестия (запушен нос и затруднено дишане), чувствителността към миризми понижава. Често този стадий се характеризира с появяването на главоболие, уязвимост и нараснала телесна температура. Обикновено трае от два до четири дни.

Третият стадий стартира на петия ден. От носа се отделя гноясал лигавичен секрет с гъста консистенция и отокът понижава.

Как да се предотврати утежняване

Необходимо е да изплакнете носа си с топла вода, като добавите малко количество сол. Можете да употребявате и подготвени разтвори въз основата на морска вода. Тези медикаменти отмиват секретите, насъбрани върху лигавицата, дружно с патогенни микроорганизми и овлажняват носната лигавица. Ако нямате алергия, можете да вършиме инхалации с дълготрайност 10-12 минути.

Ако има мощно задръстване, не би трябвало да се пробвате да дишате мощно през носа си: това наранява лигавицата и усилва възпалението. За възстановяване на назалното дишане могат да се употребяват съдосвиващи средства, само че би трябвало да се помни, че те могат да се употребяват не повече от четири дни, с цел да се избегнат нежелани резултати върху лигавицата.

Причини да посетите доктор

* Секрецията от носа става гъста и зелена на цвят. Това значи, че е настъпила бактериална инфекция;

* Носът остава запушен дълго време, само че няма назален секрет или е нищожен и прозрачен;

* Ако хремата е съпроводена от болежка в ушите, температурата се покачва и стартира главоболие;

* Гнойното изхвърляне от носа става дълготрайно и е съпроводено от болежка в очите, носа, челото и бузите. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР